Kanadan bizi nintzela jaten nuen gosaltzeko, baina urteak igaro dira olo-ahia probatu barik, porridge ingelesez. Asteburu honetan hasi naiz berriro jaten gosaltzeko, medikuak esan baitzidan hobe nuela laboreak egosita jatea, hesteek lan gutxiago egin dezaten. Eta oso gustura geratu naiz emaitzarekin.
Zelan prestatu olo-ahia
Bezperan, botatzen dut kikara bete olo kazola batera. Horren gainean, botatzen ditut bi kikara bete ur, eta uzten dut oloa beratzen gau osoan. Goizean, botatzen diot gatz apur bat, eta berotzen jartzen dut, irekin arte. Laupabost minutu utzi irakiten, eta bitartean ur piska bat bota eta eragin kazolari, oloa itsats ez dakion. Bukatutakoan, edukiaren erdia-edo hartzen dut katilu batean, eta bertan esne begetal apur bat botatzen dut, ezti piska batekin.
Ipar Ameriketan porridge oso popularra zen lasterkarien artean, bereziki Boston inguruetan, olo-ahiak karbohidrato mordoa duelako, lasterkariak behar duena hain zuzen. Behobia-Donostia lasterketari begira ere, gosari aparta izan daiteke proba hori egin nahi dutenentzat. Inor animatzen bada errezeta hau prestatzera (mesedez: karrera eguna baino lehenago, badaezpada), bejondeiola!