Gure bailaran gero eta mahasti
gehiago dago. Duela gutxi arte, Araba edo Nafarroa aldera joan beharra zegoen
mahastiak ikusteko edo, bestela, kosta aldera, Getaria aldera.
Aspaldi honetan, ordea, baserritar
askok landatu dituzte mahastiak Debagoienean. Arrasaten, Oñatin eta Bergaran,
esatebaterako, nahiako errotuta dago txakolina egiteko ohitura. Dagoeneko bailarako
ia herri guztietan daude mahastiak.
Leintz-Gatzagan ere bada
mahastirik. Izan ere, sail txiki bat landatu dute Jose eta Asier Ugartek Etxebarri
baserrian, 500 bat metrora. Saila txiki-txikia da eta oso pikoa, baina oso ondo
zaindua. Urteko ekoizpena ez da handia: aurten, esaterako, ez dute 60 kilo
mahats baino gehiago batu, baina oso kalitate onekoa da. Urtetik urtera,
gainera, hobetzen ari da Etxebarri baserriko txakolina. Hala diote, behintzat, gatzagarrek.
Hemen duzu Leintz-Gatzagako
Etxebarri baserriko mahastien argazki sorta.
Etiketak: ardoa, basque, country, euskadi, euskal, gatzaga, gipuzkoa, herria, mahastia, pays, txakolina, vin, viña, viñedo, vino, wine